Impartaseste cu prietenii tai noutatile din domeniul cryptomonezilor.

T0 al bitcoinului urmeaza imediat!

Toti oamenii informati accepta faptul ca, la un moment dat, monezile virtuale vor inlocui sistemul monetar vechi bazat pe banci. Singura dilema este cand se va intampla. In pofida valului imens de notorietate din ultima vreme al bitcoinului, momentul T0 inca este departe. In comunitatea pasionatilor, optimistii plaseaza T0 candva in Q1 2019 iar pesimistii il amana inca un an sau doi. Insa cu totii sunt de acord ca in utilizarea cryptomonezilor, populatia mainstream, adica utilizatorii de scara larga, inca nici nu au intrat in joc. Cei maxim 1.5% din populatia lumii, care au achizitionat deja cryptomonezi, precum si ceilalti care vor intra pe aceasta piata pana la T0, sunt numiti early adopters. Ei sunt avangardistii si principalii beneficiari ai adoptiei ulterioare, pe scara larga, adica in mainstream. Iar pentru cei cca 40% din populatia lumii care nu au nici macar cont bancar va fi mult mai usor sa intre direct pe piata de valoare a criptomonezilor, fara a mai accesa intermediarul sistem bancar. In Africa rurala mai ales, bancile sunt cel mai des inaccesibile geografic insa telefoane conecatate la net exista practic peste tot

Tehnologia ne permite acum sa schimbam valoare intre noi fara intermediar. Cryptomonezile consacrate asigura confidentialitate totala sau partiala, comisioane nesemnificative, transfer instantaneu si descentralizare. Adica nu exista o autoritate care sa controleze moneda. O cryptomoneda este doar un algoritm pe care cineva l-a scris si l-a pus online iar acum functioneaza pe baza regulilor pre-definite si verificabile, pe care nu le poate schimba nimeni. Iar dupa aproape 10 ani in care toti hackerii lumii au cautat variante de a fura bitcoini din portofelele virtuale ale posesorilor, se poate admite ca tehnologia blockchain bazata pe cryptare nu poate fi inselata.

Pe langa utilizarea lor ca spagi imposibil de detectat sau ca plata pentru produse interzise (arme, droguri) monezile virtuale pot lua si forma de plata a serviciilor sau a muncii prestate, de pilda in IT. Programatori din toata lumea sunt angajati de firme din alte tari sa scrie coduri si sunt platiti in monede virtuale, de pilda 1 ether pentru 5 ore de programare. In orice piata concurentiala, furnizorii tind sa adopte orice forma noua de a incasa valoarea platita de clienti. Furnizorii se straduiesc sa faciliteze clientilor orice nou avantaj pe care il pot oferi iar early adopters implementeaza si valideaza sistemul. Apoi, restul trebuie sa tina pasul cu ei si cu tehnologia, la fel cum a fost cu cardurile de credit si acceptabilitatea lor. Cata vreme vor putea schimba usor bitcoinii pe dolari, lei, energie sau produse de orice fel, furnizorii ii vor accepta.

Apoi, ca si pana acum, mecanica este simpla: pe masura ce adoptia si utilizarea monezilor virtuale creste, nevoia de monezi virtuale creste. La fel ca si in lumea reala, atunci cand cererea unei anumite valute creste, in conditiile unei oferte limitate, si valoarea ei creste. Precum si atunci cand oferta creste iar cererea este in scadere si valoarea monezii sau a valutei scade.

Prima mare intrebare este cand va fi T0? Acest moment este vazut in comunitatea early adopters ca momentul in care se va da startul adoptiei in masa. Ar putea insemna ca unul dintre statele respectate in lume va reglemanta statutul cryptomonezilor, recunoscandu-le pentru a le putea impozita. Sau acceptarea platilor in cryptomonezi pe site-uri mari ca Amazon, Booking sau Uber. Va fi, cu siguranta un moment in care mult mai multi oameni decat pana acum vor accepta schimbarea si vor accepta cryptomonezile. Ulterior, mass-media va duce mai departe popularitatea monezilor virtuale iar noul sistem va fi repede adoptat si de furnizori mai mici sau chiar de catre angajati.

Desigur, procesul nu este simplu. Statele sunt ingrijorate de efectele cryptomonezilor asupra monedelor nationale. Statele nu vor sa piarda controlul economiei nationale. Deocamdata, doar tarile in criza precum Venezuela sau Zimbabwe incerca sa se conecteze din mers la cryptomonezi, asumandu-si esecul politicii financiare nationale. Mai mult, influenta bancilor conservatoare nu este de neglijat, bancherii nu vor sa lase puterea din mana. Razboiul intre banci si cryptomonezi s-a pornit deja insa bancile sunt dezbinate si reactioneaza greu. Nu e clar cat va dura lupta insa, la fel ca toate in schimbarile din istorie, progresul asigurat de tehnologie va castiga in final si va inlocui vechiul sistem retrograd. Monezile de metal au inlcuit cu succes monezile din aur iar bancnotele au inlocuit monezile. Acum, in epoca banilor fiat, peste 90% din banii lumii sunt doar cifre in tabele, adica date pe serverele bancilor. Asadar, sistemele se schimba mereu, insa viteza este mult mai mare astazi iar astfel transformari nu mai dureaza o generatie. Netul, telefoanele mobile si multe alte tehnologii s-au implementat global practic imediat dupa T0 al adoptiei lor.

Adoptia la scara mare in randul marilor magazine online de bunuri si servicii este de asemenea anevoioasa. Airbnb, facebook sau alibaba sunt sisteme centralizate. Adica ei fac regulile si le schimba de cate ori au chef. Ele se tem ca vor fi distruse de aplicatii de tip blockchain, care pot face acelasi lucru ca si ele insa in mod descentralizat adica fara sa perceapa comision. Toate aplicatiile care intermediaza vanzari sau inchirieri percep comisioane care incep de la 15% si ajung si la 80% in cazul industriei pentru adulti. Toate aceste marketplaces pot exista acum descentralizat iar mii de echipe lucreaza deja la mii de proiecte care se vor lansa in urmatoarele saptamani sau luni. Iar aceste proiecte vor accelera probabil adoptia tehnologiei blockchain si a cryptomonezilor.

Cryptomonezile nu vor disparea pentru ca ele sunt mult mai bune decat banii actuali. Ele vor exista si vor fi folosite in urmatorii zeci de ani, pana la inventarea unei tehnologii superioare pentru transferul de valoare.

Cristian Lica este broker de bitcoin si alte cryptomonezi. Pentru consultanta gratuita in privinta investitiilor pe piata de crypto, foloseste contactele de mai jos:

Add a comment

seventeen + 6 =

Vrei sa investesti in cyptomonezi?