Despre Cryptomonezi

Ce sunt cryptomonezile?

Toate cryptomonezile sunt diferite intre ele insa in pricipiu ele sunt forme de valoare produse de algoritmi. Adica bani virtuali. Toate monezile (coins sau tokens) sunt emise conform proiectului pre-programat de o cate o echipa de informaticieni. Unele monezi sunt complet descentralizate (bitcoin), altele sunt complet centralizate (tether).

Ce avantaje au cryptomonezile

Fata de sistemul existent in uz al banilor fiat, cryptomonezile prezinta cateva avantaje. Caracteristicile de mai jos sunt universal acceptate insa nu pot fi generalizate la toate cryptomonezile

Asigura confidentialitatea posesorului.

In blockchain, fiecare portofel este o adresa, adica un sir de caractere (asemnatoar cu un cont bancar) care are asociata suma detinuta. Nu se poate asocia adresa cu posesorul, adica persoana care detine parola ei de acces.

Poti vedea cati bani sunt la o adresa, poti urmari tranzactiile pe care le face sau le incaseaza insa nu poti afla ai cui sunt banii.

Este deci o forma de detinere de valoare fara ca nimeni sa nu stie (statul, bancile sau familia)

In cele mai multe cazuri reprezinta un procent infim din valoarea tranzactiei, oricum mult mai mici decat comisioanele bancare.

Transferul unei sume de bani peste hotare dureaza cateva secunde, la fel si tranzactiile directe realizate prin scanarea cu telefonul a unui cod de pe alt telefon.

P2P = Peer to Peer, adica de la un device la altul fara ca datele sa treaca prin servere centralizate

Ce sunt banii fiat?

Banii fiat sunt forma actuala de functionare a sistemului financiar. Ei se numesc dolari, euro, lei sau yuani.

Este o forma centralizata prin care fiecare stat isi emite propria moneda in conformitate cu propriile legi.

Banii fiat se impart in bani cash si bani din conturi.

Banii cash reprezinta cca 10% din totalul banilor fiat dar acest procent variaza de la tara la tara. Banii din conturi nu exista fizic, la fel cum nu exista nici cryptomonezile.

Banii din conturi reprezinta datorii de plata de la indivizi sau organizatii pentru care anumite institutii, numite banci isi asuma un anumit nivel de raspundere.

Utilizarea banilor fiat implica increderea in statul care i-a emis si in capacitatea bancilor care folosesc moneda de a recupera creditele acordate. De la caz la caz, bancile pot imprumuta de 7 ori mai multi bani decat detin, sau chiar mai mult.

Daca statele sunt iresponsabile in managementul monezii, de exemplu suplimentand cantitatea de bani din economie si generand astfel inflatie, sau daca banca este incapabila sa recupereze banii pe care i-a imprumutat, banii tai fiat se vor devaloriza sau vor disparea iar compensatiile vor fi greu de obtinut.

Scurta istorie a banilor

Banii au aparut ca o solutie pentru simplificarea comertului .

Banii au facilitat transferul de valoare si au folosit ca mijloc de stocare de valoare.

Banii au creat datorii iar datoriile au necesitat inventarea scrierii pentru consemnarea lor.

Scoicile sau masurile de orez au precedat monezile care au inovat prin doua noi atribute: valoarea (greutatea, sa spunem de 1 gram, incrustata pe o fata, de exemplu) si emitentul (de la chipul regelui local si pana la semnatura guvernatorului bancii nationale, in zilele noastre), in calitatea lui de garant al valorii monezii.

Utilizarea metalelor pretioase in producerea banilor limita capacitatea de productie la disponibilitatea resursei respective.

Introducerea banilor fiat a durat 1000 de ani.

A inceput sub forma banilor de hartie care si-au testat convertibilitatea in monezi. La inceput oamenii au fost foarte reticenti cu privire la banii de hartie, fara valoare intrinseca, insa cu timpul, unii dintre ei au inceput sa-i accepte.

Sistemul banilor fiat poate ca s-ar fi implementat mai repede daca emitentii banilor de hartie care fusesera adoptati nu ar fi crezut ca au descoperit formula succesului tiparind cantitati enorme de bani si generand astfel o inflatie care i-a ruinat pe utilizatori si a decredibilizat in mai multe cazuri sistemul in ansablu.

In Canada franceza semi-abandonata de Napoleon datorita razboaielor din europa, un general francez nu mai avea bani pentru plata soldei regimentului sau.

Pentru a dezamorsa inevitabila revolta, generalul si-a asumat raspunderea in mod personal in fata regimentului.

El a luat cartile de joc pe care le-a gasit, le-a rupt in jumatate si a scris pe fiecare valoarea standard in franci a soldei datorata. Apoi a semnat, la fel cum se facea si in cazul monezilor si le-a distribuit soldatilor.

Datorita increderii pe care generalul a reusit sa o impuna in comunitatea respectiva, cartile de jos au devenit rapid moneda convertibila, fiind acceptate la magazine, furnizori sau prestatori de servicii. Cartile de joc au devenit bani.

N-a mai fost nevoie ca statul francez sa-i compenseze pe posesorii de carti de joc cu semnatura generalului. Ele devenisera oricum larg acceptate si nu mai era nevoie ca ele sa fie inlocuite cu francii pe care, de fapt, ii reprezentau. Francezii au invatat din aceasta lectie si au tiparit carti de joc gata facute pe care le-au utilizat si in alte colonii detinute.

Pana recent, pentru a se putea controla inflatia, statele se obligau sa nu emita mai multi bani fiat decat valoarea aurului pe care il detineau in depozite.

In anii 70, acest concept a fost inlocuit de „acoperirea in valuta forte”, care nici nu este clar si nici nu se respecta.

In acest moment, statele pot produce cantitati nedefinite de moneda nationala. Bancile comerciale pot emite credite, adica pot emite bani inexistenti, pana la de 7 ori valoarea depozitelor stocate.

Ce este descentralizarea?

Descentralizarea este un concept greu de inteles pentru noi, cei care am fost educati in sisteme centralizate.

Totusi, un sistem descentralizat de tip blockchain (precum reteaua bitcoin) este un sistem care nu apartine nimanui anume, nu este emis de nici o autoritate, functioneaza singur, pe baza programarii initiale, toate regulile lui sunt cunoscute membrilor iar fiecare detine o cota mica, pe care a achizitionat-o de pe piata libera, la pretul pietei, sau a minat-o investind in echipamente si consumabile.

Comunicarea tranzactiilor, cum ar fi cele financiare se face peer-to-peer adica direct de pe un device pe celalalt, fara ca datele sa treaca printr-un server centralizat. In blockchain adeziunea este voluntara, la fel si iesirea din sistem prin vanzarea partilor, adica a monezilor.

Exista diverse niveluri de centralizare iar in prezent se testeaza modele de implementare a votului universal in retele blockchain, un fel de filozofie de democratie perfecta.

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este prima moneda virtuala aparuta in 2009 si (in 2018) inca cea mai importanta cryptomoneda.

Valoreaza cca 40-45% din piata totala de cryptomonezi, in valoare actuala de 300 bln$.

A fost lansata de Satoshi Nakamoto, un personaj misterios de care nu s-a mai auzit dupa lansare.

Sunt multe teorii care se pot consulta online despre identitatea lui Satoshi Nakamoto, in numele caruia a fost botezata subdiviziunea infima a bitcoinului, respectiv 1 BTC = 10 mil satoshi.

Ca si in cazul altor inventii care au schimbat lumea, titularul a fost doar cel care a rezolvat ultima mica problema a ecuatiei, incununandu-si munca unei echipe foarte eterogene uneori.

Criptarea, esentiala in algoritmul bitcoin fusese inventata de zeci de ani iar la banii virtuali se lucra inca din anii 80.

Nakamoto a rezolvat ultima problema numita doblespending. El a publicat pe net un whitepaper, adica descrierea completa a proiectului, a numit produsul Bitcoin si a dat drumul procesului de mining.

Programul limiteaza productia de Bitcoin la 21 de milioane de unitati care sunt minati prin folosirea puterii de calcul a procesoarelor de computer.

A fost programata si o curba pre-inflationista prin care au fost minati mult mai multi bitcoini cu mult mai putine resurse la inceput, in primii ani, insa procesul de minare va fi din ce in ce mai greu si mai costisitor in urmatorii ani.

In prezent sunt deja minati vreo 17 milioane din 21 iar restul de 4 milioane vor fi minati conform algoritmului pana in anul 2040.

Da, programatorul chiar si-a imaginat ca proiectul va functiona perfect in 2040.

Un grup de entuziasti au minat bitcoini in primii ani, tranzactionandu-i intre ei si popularizandu-i altora.

Prima tranzatie oficiala este legendara vanzare a doua pizza la pretul de 10,000 bitcoini care s-ar fi intamplat in 2010, cam in acelasi timp cu aparitia primului exchange care a inceput sa tranzationeze bitcoin la valoarea de 5 centi.

De atunci, in 8 ani, s-a ajuns la vreo mii de exchange-uri, mii de noi monezi aparute si cateva sute de milioane de utilizatori.

Bitcoin s-a vandut in decembrie 2017 cu 20,000$ (all-times-high, ATH) iar in septembrie 2018 valora cca 6,500$.

Valoarea sa este foarte volatila, fiind influentata in timpi reali de tranzactii simultane din toata lumea. Evolutia lui nu se poate estima decat anticipand cererea si oferta si numai pe perioade scurte de timp.

E tarziu sa faci bani din crypto?

NU!

Doar cca 1% din populatia lumii detine cryptomonezi.

Primii 3-5% din orice target se numesc early adopters deci suntem inca in aceasta faza.

Cu totii asteptam marea adoptie mainstream care ar putea adauga in comunitate inca 35-40% din populatia totala a lumii.

Evolutia se va petrece in etape, poate dura cativa ani, insa adoptia, caracterizata prin cerere mare si oferta limitata, va creste valoarea cryptomonezilor adoptate. Trendul adoptiei este constant crescator incepand din 2009 si pana acum.

 

De ce variaza pretul?

Piata cryptomonezilor este libera, complet lipsita de reglemantari.

Pe aceasta piata functioneaza regulile cererii si ofertei in modul lor natural.

Cand cererea de o anumita moneda depaseste oferta atunci pretul are tendinta sa creasca pentru ca vanzatorii care practica pretul pietei sunt epuizati rapid iar singurii care mai pot vinde pretind preturi mai mari. La fel, daca oferta este mai mare, grabita sau disperata, pretul respectivei monezi va scadea pe masura ce se vor gasi mai putini cumparatori, adica cererea va fi mica.

Ce sunt Cryptomonezile?

banl25
Cum te pot ajuta?

Activez in domeniu de mai mult de 2 ani. Valoare a portofoliului personal, la zi  de peste 150k$ (inclusiv ICOs).Studiu si analize amanuntite asupra a cca 80 de monezi/proiecte din ecosistem. Zilnic updatat cu noutatile pe bitcointalk, reddit, twitter, telegram si cca 20 de portaluri de stiri.

Am fost reticent la inceput in privinta pietii de cryptomonezi, insa disponibilitatea lui Cristian in a-mi explica cum functioneaza mecanismele, pasiunea cu care isi face treaba si cresterea peste asteptari a capitalului intr-un timp mai scurt decat cel estimat, m-au determinat sa continuam colaborarea si sa trecem din Plasamente in Trading.

Gabriel
Client, Romania

Vrei sa investesti in cyptomonezi?